Agymajom

Olyan tényket és igazságokat osztok meg veletek a blogon, amikre eddig nem is gondoltatok és amiket eddig gondosan eltitkoltak előletek.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • bence84: Megkérdeztem egy papot, hogy miképp szaporodott Káin és Ábel, és azt a kitérő választ adta, hogy k... (2010.01.04. 13:02) Az emberiség története
  • Rod: Magnifico! Borsodi Magnum! Besz*rás :DDDDDDDDDDDD (2010.01.01. 20:21) II. János Pál
  • Rod: Mennyi titokra derül fény!! :D (2009.12.25. 21:01) Karácsony

Az igazság, amit eddig eltitkoltak előled...

2009.12.25. 15:43 Agymajom

Karácsony

Miről is szólhatna másról az első bejegyzés így Karácsonykor, mint a Karácsonyról. Rengeteg olyan hagyomány van amiről még csak nem is tudtátok, hogy miért tartozik a karácsonyhoz.

A fenyőfa. Több magyarázata is van annak, hogy miért veszünk fenyőfát karácsonykor. Az egyik magyarázat szerint Jézust fenyőből készült keresztre feszítették. Ezért, hogy ez többet ne fordulhasson elő, minden évben kivágjuk a több millió fenyőfát és hazavisszük, amígnem egyszer csak elfogynak. Egy másik értelmezés szerint a Jézust karácsonyfára feszítették, amit saját maga választott ki és a saját hátán vitte haza feldíszíteni, ennek állítunk emléket, amikor a középkorú apák a hátukon vonszolják haza a piac melletti fenyőárustól a kétméter hetvenes fát a hóban. Erről az eseményről több középkori ábrázolás is fentmaradt.

 

Ezen az 1600-as évekből származó kerámia ábrázoláson Jézus mutatja az árusnak, hogy kb. mekkora fát szeretne.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szaloncukor. Az, hogy a szaloncukor a Karácsonyhoz szorosan hozzátartozó kellék lett, egy Biblia félrefordításból ered. A héber hal (דג) ikhtüsz szó igen hasonlít a szaloncukor (לג) egészen pontosan a málnás-narancsos zselés desszert szóhoz. A hal illetve szaloncukor szimbólum pedig igen erősen kapcsolódik a kereszténységhez. Pl. amikor Jézus 2 szaloncukrot felszelve jóllakat 5000 embert a galileai tó partján. Márk evangéliumában ez olvasható, már a helyes szaloncukor fordítással:

38. Ő pedig monda nékik: Hány kenyeretek (gyümölcskenyér) van? Menjetek és nézzétek meg. És megtudván, mondának: Öt, és két szaloncukrunk.

39. És parancsolá nékik, hogy ültessenek le mindenkit csoportonként a zöld pázsitra.

40. Letelepedének azért szakaszonként, százával és ötvenével.

41. Ő pedig vette az öt kenyeret és a két szaloncukrot, és az égre tekintvén, hálákat adott; és megszegé a kenyereket, és adta tanítványainak, hogy tegyék azok elé; és a két szaloncukrot is elosztá mindnyájuk között.

A hal, illetve szaloncukor motívum ábrázolás is árulkodik erről a szokásról, és beláthatjuk, hogy a kereszténység számára olyan fontos hal és szaloncukor a Bibliában keveredik, és félrefordítások sokasága miatt ma már nem tudjuk hol szerepel eredetileg hal, hol pedig szaloncukor a Bibliában. Ezért manapság a legtöbb családban szokás halat is enni karácsonykor, nem csak szaloncukrot.

A fenti hasnlóságot bizonyítja a két alábbi keresztény jelkép feltűnő hasonlósága is.

 

 

 

 

Egy másik hagyomány az ajándékozás, ami körül rengeteg kérdés merül fel az emberben. Csak egyet említenék; hogy ki hozza az ajándékot. A legtöbb családban a Jézuska hozza az ajándékot. Ezzel az a baj, hogy Jézus 32 évesen halt meg, azután feltámadt. Ezért nem tudom hogyan hozhatná a kis Jézuska az ajándékot. Nagyobb a valószínűsége, hogy minden évben a 32 éves Jézus rakja a csomagokat a fa alá.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agymajom.blog.hu/api/trackback/id/tr951622428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rod 2009.12.25. 21:01:47

Mennyi titokra derül fény!! :D
süti beállítások módosítása